Wartawan Al Jazeera patut belajar dengan media tempatan

40

6 JULAI: Laporan terpesong Al Jazeera menerusi dokumentari ‘Locked Up In Malaysia’s Lockdown’ telah mencemarkan imej negara dan para petugas barisan hadapan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, agensi berita antarabangsa itu sepatutnya belajar dengan pengamal media tempatan tentang cara membuat laporan yang tepat tentang situasi COVID-19 di negara ini.

“Mereka perlu faham tugas Kementerian Kesihatan memastikan keselamatan nyawa bukan warganegara yang berada di Malaysia. Sebab itu kita perlu asingkan mereka jika tempat itu ada wabak.

“Mereka tidak boleh dihubungi oleh orang luar atau keluar daripada kawasan tersebut ataupun sebaliknya,” katanya dalam Rancangan Selamat Pagi Malaysia, hari ini.

Beliau mengulas tentang isu dokumentari kontroversial tersebut yang mencetuskan kemarahan rakyat Malaysia ekoran laporan yang jauh tersasar mengenai layanan yang diberikan oleh kerajaan terhadap warga asing ketika PKPD dikuatkuasakan di beberapa lokasi tertentu.

Dr Adham memberitahu, sekiranya didapati positif selepas disaring, pendatang asing tanpa izin (PATI) terbabit serta kontak-kontak rapat mereka turut dikuarantin. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.