Prestasi memberangsangkan 100 hari Muhyiddin sebagai PM

201

9 JUN: Hari ini genap 100 hari Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi Perdana Menteri selepas mengangkat sumpah di hadapan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada 1 Mac lalu.

Kejayaan terbesar beliau adalah menangani kesan pandemik COVID-19 yang menimbulkan ancaman terhadap kesihatan rakyat serta menjejaskan ekonomi negara.

Hasil keberkesanan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mulai 18 Mac lalu, penularan COVID-19 berjaya dikawal malah menerima pujian daripada negara-negara lain.

Selain itu, pelaksanaan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin (Prihatin) dan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana) yang diumumkan oleh Muhyiddin membantu rakyat dan sektor ekonomi yang terjejas dalam mengharungi detik-detik sukar yang dijangka berakhir sehingga penghujung tahun ini.

Dalam kegetiran kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan Muhyiddin berperang dengan COVID-19, Pakatan Harapan (PH) cuba mengambil kesempatan untuk menjatuhkan beliau.

Antara usaha yang dilakukan adalah usul undi tidak percaya terhadap Muhyiddin yang dikemukakan Ahli Parlimen Langkawi, Tun Dr Mahathir Mohamad kepada Dewan Rakyat.

Tidak cukup dengan itu, sekutu-sekutu Dr Mahathir seperti Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang berterusan melancarkan serangan politik terhadap Muhyiddin.

Anwar melakukan perang psikologi dengan mendakwa beliau sudah beroleh sokongan majoriti Ahli Parlimen bagi membolehkannya dilantik menjadi Perdana Menteri.

Kit Siang pula mendesak sidang Dewan Rakyat yang ditangguhkan sejak 18 Mac lalu diteruskan semula kononnya untuk membahaskan peruntukan pemulihan ekonomi yang terjejas akibat COVID-19.

Muhyiddin turut berdepan cabaran politik yang dicetuskan oleh bekas-bekas pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) iaitu Dr Mahathir, Datuk Seri Mukhriz Mahathir, Dr Maszlee Malik dan Syed Saddiq Saddiq Abdul Rahman.

Selepas digugurkan keahlian dari Bersatu, mereka cuba memporak-perandakan parti bagi mencetuskan kekeliruan dalam kalangan akar umbi parti.

Komplot mereka tidak berhasil kerana majoriti pemimpin dan ahli Bersatu menyatakan sokongan penuh terhadap kepimpinan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri dan Presiden parti.

Sokongan yang diberi oleh UMNO dan PAS melalui kerangka kerjasama politik Perikatan Nasional (PN) turut membantu memperkukuhkan kedudukan Muhyiddin.

Menteri-menteri Kabinet khususnya dari UMNO banyak menyumbang kepada kelancaran jentera pentadbiran Muhyiddin dengan memanfaatkan pengalaman mereka sewaktu berkhidmat di bawah kerajaan Barisan Nasional (BN) dahulu.

Melihat kepada prestasi memberangsangkan Muhyiddin sepanjang tempoh 100 hari pertama beliau berkhidmat sebagai Perdana Menteri, maka tidak hairanlah nama beliau semakin popular dalam kalangan rakyat yang sentiasa menghargai keprihatinan Ahli Parlimen Pagoh itu terhadap kebajikan dan kesejahteraan mereka. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.