Malaysia kembali di landasan kemakmuran

34

6 JUN: Pelbagai inisiatif yang diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana) semalam berupaya meletakkan negara kembali di landasan kemakmuran.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, inisiatif penting yang diumumkan adalah Unit Pemangkin dan Penyelarasan Projek (PACU).

Beliau menjelaskan, unit tersebut ditubuhkan di bawah Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) untuk mempercepatkan kelulusan dan pelaksanaan projek pelaburan.

“Kelulusan yang sebelum ini memakan masa selama tujuh hari disingkatkan kepada dua hari bekerja untuk kelulusan lesen pengilang bagi industri yang tidak sensitif,” katanya melalui Facebook.

Selain itu, Mohamed Azmin menambah, kerajaan juga memperkenalkan Galakan Khas Elaun Pelaburan Semula yang akan diberikan bagi tahun taksiran 2020 hingga 2021 bagi sektor pembuatan dan aktiviti pertanian terpilih.

Inisiatif seterusnya, kata beliau, adalah Dana Strategik Pelaburan Tempatan yang diberikan kali kedua kepada syarikat yang sebelum ini layak menerima kemudahan tersebut.

“Ini bagi menyokong usaha syarikat tempatan untuk menaiktaraf teknologi dan bagi menembusi pasaran global,” jelasnya.

Mohamed Azman menyatakan, menerusi Penjana, kerajaan akan mengecualikan cukai sepenuhnya bagi pelaburan baharu dalam harta tetap antara RM300 juta hingga 500 juta bagi tempoh 10 tahun.

Malah, katanya, syarikat yang membuat pelaburan baharu dalam harta tetap yang melebihi RM500 juta juga boleh mendapat pengecualian cukai sepenuhnya selama 15 tahun.

“Untuk menggalakkan lagi pelaburan di Malaysia, syarikat yang memindahkan fasiliti pengilangan ke dalam negara akan mendapat galakan elaun cukai pelaburan sebanyak 100 peratus bagi tempoh 5 tahun,” katanya. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.