KPKT pertimbang cadangan beku lesen baharu jual arak

15

2 JUN: Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) bersedia mempertimbangkan cadangan membekukan lesen baharu penjualan arak seperti yang disuarakan banyak pihak bagi membanteras gejala pemandu mabuk.

Menterinya, Zuraida Kamaruddin berkata, pihak berkuasa tempatan (PBT) perlu mengkaji cadangan tersebut secara menyeluruh termasuk mengambil kira statistik kemalangan.

“Kuasa kerajaan pusat adalah bidang kuasa panduan dan PBT juga ada bidang kuasa masing-masing, jadi kita kena lihat statistik secara keseluruhannya bukan membuta tuli saja buat undang-undang ‘based on one adhoc basis’, kita di pihak kerajaan harus memikirkan tindakan akan datang.

“Sekarang ada beberapa perkara harus ditangani mengenai arak, satu daripadanya dari segi undang-undang penguatkuasaan hukuman, itu yang harus dikaji semula,” katanya seperti dilaporkan Sinar Harian Online hari ini.

Semalam, Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa mengemukakan cadangan berkenaan bagi membolehkan kerajaan menyediakan garis panduan baharu dan melakukan semakan terhadap undang-undang sedia ada berkaitan pengeluaran dan penjualan arak.

Zuraida menambah, pindaan undang-undang juga melibatkan pihak-pihak lain seperti Kementerian Pengangkutan dan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Sehubungan itu, jelas beliau, cadangan melarang penjualan arak masih lagi dalam proses semakan dan penelitian.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.