Sepanyol mahu lanjut perintah berkurung 2 minggu lagi

14

20 MEI: Pemerintah Sepanyol semalam berkata akan meminta kelulusan Parlimen untuk memanjangkan tempoh darurat dua minggu lagi, sehingga 7 Jun, walaupun jumlah kes COVID-19 terus menurun.

Keadaan darurat sekarang akan berakhir pada 23 Mei dan Perdana Menteri, Pedro Sanchez, pada mulanya mengatakan beliau akan meminta lanjutan kira-kira sebulan.

Namun, kerajaan mengurangkan permintaan itu menjadi dua minggu untuk mendapatkan sokongan dari parti kanan yang berkuasa, Ciudadanos, dengan itu menjamin ia akan lulus semasa pungutan suara dalam kalangan 350 ahli dewan hari ini, di mana gabungan Sanchez berada dalam kumpulan minoriti.

“Sekiranya tidak ada keadaan darurat, kami tidak akan memiliki kemampuan untuk menyekat pergerakan dan pengorbanan berterusan yang telah dilakukan oleh semua orang tidak akan berguna,” kata jurucakap kerajaan, Maria Jesus Montero.

Perintah berkurung pertama kali dilaksanakan pada 14 Mac dan sejak itu diperbaharui sebanyak empat kali, walaupun ada kritikan yang semakin meningkat terhadap Sanchez atas pengurusannya terhadap krisis, terutama dari pihak lawan kanannya yang tidak menyokong lanjutan perintah berkurung terakhir dua minggu lalu.

Kerajaan juga tidak menolak lanjutan perintah berkurung selanjutnya, selepas menunjukkan keinginannya untuk melanjutkan sehingga penarikan perintah berkurung selesai pada akhir bulan Jun.

“Mengehadkan pergerakan, yang merupakan hak asasi, hanya dapat dicapai menerusi cara seperti ini,” kata Menteri Kesihatan Salvador Illa.

Kerajaan berkata, bahawa perintah itu memungkinkannya untuk memerangi wabak itu dan menurunkan jumlah kes baharu setiap hari, yang semalam berjumlah 295, menurut angka kementerian kesihatan.

Dalam tempoh yang sama, 83 orang mati akibat virus itu, untuk hari ketiga berturut-turut angka terbabit berada di bawah 100.

Koordinator darurat kementerian kesihatan, Fernando Simon, berkata pihak berkuasa perubatan telah berjaya mengurangkan tempoh waktu antara perundingan awal dan diagnosis jangkitan ‘hingga di bawah 48 jam’.

Ini, katanya, bermaksud bahawa ‘jika kes wabak itu muncul kembali, kita akan dapat mencari mereka dengan cepat’.

Sepanyol adalah antara negara paling teruk dilanda pandemik itu apabila mencatatkan lebih daripada 27,700 kematian daripada lebih 232,000 kes. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.